Sunday 6 August 2017

RASYONEL TEOLOJİ



Moris Fransez ayni adlı makalesinde Tanrıyı ya da everenin yaratıcısı veya yaratıcılarını anlamamız için duyularımızın "belki de" yetersiz kaldığından bahsediyor. Bir ölçüde katılmıyorum. Şu anki nano teknolojiden tutun da uzay bilimine kadar bilim insanları, duyularının çok ötesinde bir araştırma yapma yeteneğine sahip oldular.

Benim düşüncem kısıtlı  "idée" birikimimiz ile ilgili. Mevcut dünyamızı "idée" ler vasıtası ile anlamaya çalışıyoruz; Örneğin bir masa "idée" miz var zihnimizde. 3 bacaklı veya 4 bacaklı , üstü düz bir tabla içeren bir cisim.  ve ayni işlevi gören 1 bacaklı da olsa 5 bacaklı da olsa "masa" olduğunu idrak edebiliyoruz.

Zihnimizde Tanrı "idée" si olmadığından mevcut "idée"lerle hayalini bile kuramıyoruz. Hemen hep aksakallı , yaşlı başlı bir insan figürü -"idée"si zihnimizde canlanır. Uzak doğuda hep heykellerle iç içe tapınma geleneği belki de bu boşluğu doldurmak için icad edildi.

Yahudiliğin ve İslam'ın heykel ve resmi yasaklaması - Hristiyanlık ile karşılaştırıldığında herhangi bir pozitif kazanç sağladığı da söylenemez.Tanrı'yı daha iyi kavramamışlardır. Resimler ve heykeller bilakis insanlar üzerinde daha fazla etki yaratmıştır bile denilebilir.

Son yüzyıllarda ayrıca Tanrısal bir mucize görememiş olmamız , kutsal kitaplardaki mucizeleri de şüphe götürür bir hale sokmaktadır.

Yahudiler Mısırdan çıkarken Kızıldeniz yarıldı mı yarılmadı mı? Yarıldı ise mevcut fizik yasalarına aykırı bir durum söz konusu olmalıdır ki bu da henüz hiç bir şekilde gözlemlenememiştir. Fakat bunca kadar insanın halüsinasyon görmesi anlamına gelmektedir ki rasyonel gözükmüyor. İtalya'da bir yanardağın o esnada patlaması ,
kara bulutlar oluşturması , küller taşıması , tsunami yaratması da olasılıksızlık sınırlarını aşırı zorlamakta gibi.

Bir gerçek var ki Tanrı(lar) "idée"sini fizik bulacaktır. Mevcut fizik bilgimiz buna henüz erişmiş değil . Ama erişmeyecek diyemeyiz. Her yeni fizik araştırması bizi Tanrı(lar) kavramına bir adım daha yaklaştırıyor. Şimdiye kadar araştırmaları engelleyecek hiç bir doğa üstü olay yaşanmaması Tanrı(lar)nın bu konuda bir engelleme koymadığının bir göstergesi gibi . 

Bilgi depolama kapasitesinin artması , depolanan bilgilerin elektrik hızında derlenmesi, bilgisayarlara hergün milyonlarca satır algoritma yazılması bizleri Tanrı(lar) "idée"sine doğru ivmelendiriyor.

Mevcut göstergeler ise Kutsal Kitapları doğrular nitelikte olmaktan uzak. 










No comments: